Sharon en Lennart van Gastel blikken terug, kijken vooruit en willen stilstaan bij…
“OUD & NIEUW slaat op ons”, zegt Sharon glimlachend. “Verlaten, liefst zeer oude, gebouwen een nieuwe bestemming geven is wat we het liefste doen”.
Bij het Goudse publiek zijn Sharon en Lennart ook wel bekend als de ondernemers achter het Museumcafé Gouda en LF Gouda (gevestigd in een oude Lichtfabriek). Met laatstgenoemde ontvingen zij in 2016 een nominatie voor de Dutch Design Awards.
Nu staan ze in de startblokken om twee nieuwe grote projecten te openen;
Keck, een eigenwijze dagzaak tegenover het Station in Gouda en het Weeshuis, hierover later meer.
Sharon haar ervaring ligt in het hotelwezen; na haar horeca opleiding, heeft ze altijd Marketing en Sales functies gehad in het hogere segment van het hotelwezen.
Tijdens haar Marketing en Sales baan bij Grand Hotel Karel V te Utrecht, was ze tevens hotelinspecteur voor de ANWB. In die tijd mocht ze in de Benelux allerlei hotels checken op gastvrijheid, hygiëne, veiligheid en keek ze naar personele bezetting. Sharon heeft een genadeloos oog voor detail, snel tevreden is ze niet, dingen kunnen altijd beter, mooier, netter en strakker. Ze zorgt voor de “emotie” binnen de vier bedrijven: hoe het eruit ziet, hoe het voelt en de wind die er waait! Sharon houdt van styling en dat past ze met al haar passie toe in de bedrijven binnen Gouda Gastvrij.
Lennart heeft meer dan 20 jaar geleden het assurantiekantoor “Adviesgroep van Gastel” van zijn vader overgenomen. Dit bedrijf heeft hij verhuisd van Rotterdam naar Gouda. In 2007 heeft hij samen met Sharon het Bespaarhuis geopend, het huidige Stibbemeyster. Dit was een vernieuwend concept voor financiële dienstverlening waarmee Lennart en Sharon landelijke prijzen hebben gewonnen, waaronder de Ondernemersprijs en de Innovatieprijs.
Lennart is de financiële waakhond van de organisatie. Hij stuurt op cijfers, houdt zich voor een groot deel bezig met het personeel en de organisatie. Toen Sharon, 10 jaar geleden, Het Museumcafé begon, kreeg Lennart door hoe leuk en energiek de horeca is. Samen hebben ze in 2015 LF Gouda geopend met een capaciteit van ca. 110 zitplaatsen en een feestzaal.
In 2021 opent Relais & Chateaux Weeshuis Gouda (WSHS), een luxueus Boutique hotel met 25 suites, een casual fine dining restaurant LIZZ, ruimtes voor bijzondere ontvangsten, en coffee & cocktailbar COCO.
Hoe zouden jullie 2020 als Horeca ondernemers, en privé, willen omschrijven?
Deze vraag kent veel lagen bij ons omdat wij met verschillende bedrijven bezig zijn. Als je het hebt over het MC (Museumcafé) en LF (Lichtfabriek) is het een ingewikkeld jaar geweest. Er zijn 67 bruiloften niet door gegaan, los van alle feesten en zakelijke evenementen. Het verzetten van het grootste gedeelte hiervan heeft ons veel organisatie vermogen, gedoe en flexibiliteit gekost.
En jullie als mens?
We zijn ca. 6 dagen van de 7 positief en veerkrachtig. 1 dag in de week zijn we totaal chagrijnig over van alles. Als stel moet het maar net lukken om op dezelfde dag chagrijnig te zijn, dat is niet altijd makkelijk.
Hoe houden jullie focus als je meerdere bedrijven aanstuurt?
Wij moesten onze focus resetten. Voor onszelf lag de focus eerlijk gezegd niet bij online maaltijden verkopen. Al die belachelijke hoeveelheden verpakkingsmaterialen, iedereen die een soort van dezelfde menu’s aanbiedt, geen restaurant beleving, het raakt ons niet. Des te blijer zijn wij met ons team, die dit zelfstandig en vol vuur met elkaar hebben opgepakt, het ultieme voorbeeld van een teamprestatie! Zo ontstond voor ons de noodzakelijke ruimte om ons te focussen op twee, totaal verschillende, nieuwe grote projecten die we dit jaar mogen openen.
Hoe doen jullie dit financieel allemaal?
Inmiddels hebben we ervaring en weten we waar we wel energie in stoppen en waarin niet. We zijn financieel een gezonde organisatie en dat geeft rust. Doordat we naast onze Horeca activiteiten ook een assurantiebedrijf hebben, Stibbemeyster, kunnen we onze risico’s goed spreiden. Daarnaast kunnen we deze periode goed doorkomen dankzij onze “huurbazen” White House Development, De Goudse Verzekeringen en Museum Gouda, die zich als business partners flexibel opstellen. Heel fijn is dat we ons hechte team van mensen, financiële zekerheid kunnen bieden voor de lange termijn en dat is een groot goed.
Dit jaar? Waar staan jullie?
We staan aan het einde van een traject van bijna vier jaar vergunningen, bouwschoenen, kilometers kabel, interieur en inrichting (van een peper & zout vaatje tot Champagne flûtes en van luxe badkamer amenities tot terrasstoelen). Alles moet nu samen komen. Het geeft ons de kriebels en tegenstrijdige emoties, van mega blij, super trots tot soms onzeker en de neiging heel hard weg te rennen.
Daarbij is ons nieuwe team aan het ontstaan! Tot op heden was het alleen wij samen. Nu komt daar veel ervaring en kennis bij. De nieuwe mensen komen overal vandaan, van hele bijzondere hotels in Barcelona tot een prachtig hotel in Ierland, we zijn enorm verrast door deze leuke energie. De planning is dat we in de loop van maart onze eerste gasten gaan verwelkomen.
Ook staan we klaar om Keck te openen. De komende twee weken worden de laatste punten op de i gezet en dan is het wachten op het akkoord van Mark Rutte. Op die veelbelovende plek, tegenover Station Gouda, gaan we een eigenwijs leuke dagzaak openen. Hier konden we luchtig zijn, gek doen en alles laten samenkomen waarvan wij denken dat het aansluit bij de tegenwoordige tijd!
Waar willen jullie bij stilstaan?
Sowieso staan wij bij voorkeur liever niet stil, maar wat we wel erg spannend vinden is hoe Corona zich zal ontwikkelen. Moeten we die 67 bruiloften opnieuw gaan omzetten? We gaan heel veel nieuwe mensen aannemen. Nemen we een barkeeper aan als we niet weten of onze cocktailbar open mag? En zo kunnen we er nog een aantal verzinnen. Hier worden wij nu toch wel zenuwachtig van.
Verder willen we stilstaan bij het feit dat we soms zelf niet kunnen geloven dat het gelukt is om ons aan te mogen sluiten bij Relais & Châteaux. We zijn van ver gekomen, hebben op voorhand veel moeten investeren en alle zeilen bijgezet om dit te bereiken! Ambitie en intuïtie waren onze sleutelwoorden, wij geloven namelijk niet in zekerheden. Het meest spannende hieraan is dat we gasten gaan verwelkomen vanuit de hele wereld. Mensen die gewend zijn in super luxe 5 sterren resorts, op de mooiste plekken op aarde, te verblijven. Wij geloven er helemaal in dat Gouda de harten van onze gasten zal gaan veroveren, daar kan geen ocean view tegenop!
Willen jullie nog iets kwijt?
We hopen dat iedereen – buurt, stad en regio – straks trots zal zijn op wat ons hotel zal brengen en zich welkom zal voelen in de verschillende outlets. Het restaurant LIZZ en de coffee & cocktailbar COCO zijn toegankelijk voor iedereen, of je nu wel of niet blijft slapen, dat maakt niets uit!